Vychutnajte si jahodové potešenie

12.4.2012 | Monika Kovačková | Vonkajšie rastliny | Komentárov 0 |

K slnečnej jari a letu neodmysliteľne patrí chuť jahôd. Jahody zo záhrady majú v porovnaní s tými kupovanými neporovnateľne lepšiu a výraznejšiu chuť i vôňu a preto nie je divu, že kríky obsypané červenými lahodnými plodmi nechýbajú takmer na žiadnom záhone v slovenských záhradách. Aby vaše jahody bohato plodili, potrebujú každoročnú jarnú starostlivosť.

Vychutnajte si jahodové potešenie - foto, Hyperbyvanie.sk

Prvé teplé jarné dni sú ideálnou dobou pre posilnenie záhrady stlmenej dlhou zimou. Ak sa chcete tešiť zo sýto červených jahodových dobrôt, je najvyšší čas skontrolovať stav jahôd. Všetky jahody, ktoré môžu byť mrazom povytiahnuté, pritlačte do pôdy a riadne ich prihrňte zeminou. Odstráňte z nich staré a suché listy - odstránenie odumretých listov prospeje rastlinke nielen po estetickej stránke, ale aj po stránke zdravotnej. Zoschnuté listy totiž môžu byť nositeľmi rôznych škodcov a hubových chorôb, preto ich po odstránení ani nekompostujte.

Vychutnajte si jahodové potešenie, fotka

Keď začne slnko vyťahovať prvé zelené výhonky, potrebujú jahodové kríky dostatok živín, aby dokázali vyživiť plody plné vitamínov. Okolie rastliniek riadne okopávajte a do pôdy zapravte hnojivo. Veľmi účinným a pre jahody najlepším hnojivom je kravský hnoj, ktorý si môžete kúpiť v podobe granúl. Hnojivo je veľmi silné, preto postačí zahrnúť do zeminy pri každej rastlinky približne lyžicu granúl. Ak máte tú možnosť a používate pravý kravský hnoj, postupujte obdobne, ale dajte si pozor, aby ste hnojivo nenasypali na mladé čerstvé listy.

Vychutnajte si jahodové potešenie, fotka

Okopávanie a odstránenie odumretých častí a buriny jahodníkom svedčí, ale s postupujúcim rozkvetom rastlinky by malo byť okopávanie čím ďalej jemnejšie, plytšie a šetrnejšie, aby sa nenarušil bohato sa rozrastajúcej koreňový systém. Naposledy jahody jemne okopte na začiatku kvitnutia, v dobe nakvetania jahôd burinu odstraňujte radšej ručne. S prvými objavujúcimi so zelenými plody je vhodné jahody znovu prihnojiť.

Vychutnajte si jahodové potešenie, fotka

Priebežne tiež kontrolujte stav rastlinky - častým úkazom sú nahryznuté stopky pukov kvetov, čo signalizuje výskyt škodcov v kvetovke. Chrobáky kladú vajcia do kvetov a larvy ich následne vyžierajú. Puky vädnú a opadávajú. Ak zistíte výskyt tohto čierneho nosatcovitého chrobáka, zaobstarajte si špeciálne postreky a najlepšie v čase pred kvitnutím jahôd nimi nastriekajte srdiečko rastliny. Častou chorobou je tiež černanie listov a hnednutie plodov - týchto neduhov sa zbavíte postrekmi fungicídnymi prostriedkami. Ak sú listy jahôd škvrnité, počkajte s ošetrením špeciálnymi prípravkami proti škvrnitosti až po zbere plodov.

Vychutnajte si jahodové potešenie, fotka

Jahody sú jednými z najchutnejších plodov našich záhradiek. Kultúrne jahody boli vypestované z druhov divokých jahôd, pričom na našom území sú zastúpené tri druhy, z ktorých najobľúbenejším a najbežnejším je jahoda všeobecná.

Vychutnajte si jahodové potešenie, fotka

 



Diskutovat Tlačiť článok

Hodnotenie článku

hlasov: 2

Diskusia

Článok Vychutnajte si jahodové potešenie zatiaľ nikto nekomentoval. Buďte prvý!

počet príspevkov: 0

Zobrazit diskusiu » Pridať príspevok

Nájdite si svoje bývanie

Vyberajte z viac ako 10000 nehnuteľností na Hyperreality.sk

Nehnuteľnosť

Kraj

Obsahuje text

Poradňa

Legislatíva

 Poradca Hyperbývanie

Vaše otázky zodpovie
Poradca Hyperbývanie

Otázok: 75576 Vložiť otázku